Ранени палестинци в болница Аш Шифа в град Газа Снимка: АПИзраелската

...
Ранени палестинци в болница Аш Шифа в град Газа Снимка: АПИзраелската
Коментари Харесай

Израел разпространи кадри от взривената болница в Газа, за да докаже, че е поразена от палестинска ракета

Ранени палестинци в болница " Аш Шифа " в град Газа Снимка: АП

Израелската армия разпространи видеозапис, който съгласно нея потвърждава, че смъртоносният гърмеж в болница " Ахли Араб " в град Газа е провокиран от заблудена палестинска ракета, съобщи ДПА. Видеото демонстрира фрагменти от постройката и паркинга на болничното заведение преди и след нападението. Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) обявиха, че липсват присъщите кратери, които се образуват при въздушни удари. Израел упрекна за нападението палестинската формация " Ислямски джихад ", а тя от своя страна отхвърли да има нещо общо с гърмежа в " Ахли Араб ".

Джонатан Конрикус, представител на израелската войска, съобщи пред Си Ен Ен, че ЦАХАЛ разполага със запис на диалог сред членове на " Хамас ", които разискват " нередовност или гърмеж на ракета ", която е паднала в линията Газа. 

Освен това малко преди случая от централната или северната част на линията Газа към Израел са изстреляни няколко ракети, които са били регистрирани от израелската радарна система. 

На брифинг, извършен на британски език, представителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари сподели, че осъщественото следствие е " удостоверило, че не е имало огън, изстрелян от Израелските сили за защита по земя, въздух или море, който да е поразил болничното заведение ". Той добави, че няма вреди по структурата на постройките към болничното заведение " Ахли Араб ", нито кратери, съответстващи на въздушен удар.

Помолен да изясни мащаба на детонацията на мястото, Хагари сподели, че това е обвързвано с неизразходено ракетно гориво, което се е запалило. " По-голямата част от тези вреди се дължат на горивото, а освен на бойната глава ", съобщи той. Говорителят упрекна " Хамас ", че завишава броя на жертвите от детонацията и съобщи, че групировката няма по какъв начин толкоз бързо да разбере какво е предизвикало гърмежа. До момента броят на починалите след вчерашния удар е най-големият спрямо всеки различен случай в Газa от последната вълна на принуждение, което провокира митинги в окупирания Западен бряг, както и в други елементи на района, като да вземем за пример Йордания и Турция. 

Палестинската бунтовническа формация " Хамас ", която управлява линията Газа, упрекна Израел за смъртоносния удар, но Израел, от своя страна, съобщи, че детонацията се дължи на ракета, ориентирана неправилно от " Ислямски джихад ", друга палестинска формация в анклава. Говорителят добави, че през последните 11 дни към 450 ракети, изстреляни от Газа, са паднали прекомерно близо и са се разрушили в линията. " Имаме разследваща информация за връзка сред терористи, които приказват за неправилно изстреляни ракети ", съобщи Хагари, без да даде детайлности.

Преди вчерашния удар здравните управляващи в Газа оповестиха, че минимум 3000 души са починали при израелските бомбардировки, които не престават единадесети ден и започнаха след зверствата, осъществени от " Хамас " на 7 октомври. Тогава бяха убити към 1300 души и към 200 бяха отвлечени в Газа.

Боевете породиха боязън от разгръщане на войната в Близкия изток. Съединени американски щати изпрати самолетоносачи в поддръжка на Израел, а в това време съдружници на " Хамас ", в това число Иран и ливанската формация " Хизбула ", също подкрепяна от Техеран, обявиха, че ще отвърнат на плануваната сухопътна инвазия на Израел в Газа. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР